Vincent Van Goghs konstverk

  • Sjärnenatt

Sjärnenatt anses vara en av Vincent Van Goghs mest kända målningar. Idag ses det som ett av Van Goghs finaste konstverk och en definition av modern konst. Sjärnenatt anses dessutom vara en målning som står för impressionistisk konst.962px-vincent_van_gogh_starry_night

Den gjordes år 1889 under tiden som Van Gogh spenderade på sanatoriet i Saint Rémy de Provence. Målningen är Van Goghs vy över natten genom hans fönster. Den visar hur det ser ut utanför hans fönster innan solen stiger över byn. Målningen föreställer också resultatet av Van Goghs år av dålig mental hälsa och hans vanföreställningar. Vanföreställningarna ledde till att han skar av sig sitt öra. Efter händelsen skrevs han in på ett mental sjukhus i Saint-Paul-de-Mausole i Saint Rémy de Provence, där han producerade konstverk som kom att ha mycket stor betydelse inom hans karriär. Detta var dock hans sista år innan han begick självmord.

  • Potatisätarna

År 1885 gjordes oljemålningen Potatisätarna. Det föreställer en bondefamilj vid matbordet. En tolkning är att det skildrar bondelivet under 1800- talet och den konstanta oron över hur maten kommer räcka för familjen. Uttrycken på människornas ansikte visar en oro över någonting som kan ha varit ekonomin eller det som kommer hända under morgondagen. På bordet har de mat så det räcker, men målningens mörka och dramatiska drag tyder på en rädsla över någonting.

Potatisätarna är en klassisk oljemålning av Van Gogh och har dragen som kännetecknar många av Van Goghs målningar. Målningen är mörk med mycket skuggor, uttrycksfulla penseldrag, starka färger och mycket dramatik.

  • Skull of a Skeleton with Burning Cigarette

Det originella namnet på konstverket är “Kop van een skelet met brandende sigaret” vilket är den nederländska översättningen. Det är en oljemålning som gjordes mellan år 1885 till 1886.

Konstverket föreställer ett skelett som röker en cigarett. Den mest kända tolkningen av det är att Van Gogh kritiserar rökning och konsekvenserna av det.