Vincent Van Gogh

Vincent Van Gogh var en nederländsk konstnär som gjorde modern konst. Han var expressionismens främsta föregångare med konst som “Sjärnenatt”. Sjärnenatt är ett av hans mest kända konstverk och är än idag ett av de främsta konstverken inom expressionismen. Den avbildar nattliga vyn utanför Van Goghs rum på sanatoriet i Saint Rémy. Den ställdes officiellt ut år 1941 i Museum of Modern Art i New York.vincent-van-gogh-89422_960_720

Det som kännetecknar Van Goghs konst är de starka färgerna, mycket dramatik, landskap, porträtt och uttryck. Han anses som en av de mest berömda och inflytelserika västerländska konstnärerna genom tiderna. Under hans karriär hade han gjort cirka 2 100 konstverk och 860 oljemålningar.

Van Gogh föddes på en lantlig prästgård år 1853. Han kom från en välbärgad familj och senare under hans uppväxt anställdes han som bokförsäljare på en konstfirma. I samband med detta reste han runt och flyttade till London. Inte långt efter att han flyttade till London flyttade han till Paris, där han började utforska sin konstnärliga sida. Det var dock inte där hans karriär inom konst började, utan han flyttade sedan till Belgien där han vände sig till religionen och jobbade som missionär. Detta bidrog dock till att han började känna sig allt ensammare och mer deprimerad. Det var i samband med det som han började måla. Han målade för att uttrycka sina känslor och sysselsätta sig med något han tyckte om.

I början av Van Goghs konstnärliga karriär levde han i svår misär och ensamhet. Detta bidrog till att hans psykiska hälsa försämrades och med tiden började han få vanföreställningar. Van Gogh misskötte dessutom sin hälsa vid denna tid med att äta dåligt och dricka mycket alkohol. Som resultat av detta fick han åka in på olika mentalsjukhus och ett av dem var i Saint-Rémy-de-Provence. Det positiva med att han åkte in på mentalsjukhus var att han blev som mest produktiv.