Leonardo Da Vinci konstverk

  • Nattvarden

Nattvarden är en väggmålning som gjordes mellan år 1495 till 1498. Den utfördes i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano och beställdes av mecenaterna greve Ludovico Sforza och grevinnan Beatrice d’Este. Motivet till den var Jesus sista måltid, så som den beskrivs i Johannesevangeliet. Väggmålningen brukar ses som en typiskt högrenässans-målning med centralt perspektiv och intrycksfulla färger.

Målningen skapades på torr puts. Tekniken heter al secco, och innebär att färg appliceras på torr puts. Nackdelen med det är att hållbarheten på dem inte är lika långa som den motsatta tekniken, Al fresco. Leonardo Da Vinci försökte experimentera med metoder som oljetempera, men resultaten blev att målningen inte hade någon lång hållbarhet. Det tog inte lång tid efter målningen var klar som färgerna började försvinna.

Innan Da Vinci kunde börja måla visade han skisser till beställarna. Den godkända skissen var Jesus i mitten och lärjungarna som satt bredvid honom var satta i grupper av känslomässiga kontakter.the-annunciation-1125149_960_720

  • Mona Lisa

Mona Lisa är ett av Leonardo Da Vincis mest kända konstverk. Det är inte bara Da Vincis mest kända konstverk utan världens mest kända och återproducerade konstverk. Det Italienska namnet på det är “La Gioconde” och den franska “La Jaconde”. Det är en oljemålning på träpannå som gjordes mellan åren 1503 och 1506.

Målningen fick aldrig en titel av Da Vinci, utan det var konstnären Giorgio Vasari som gav namnet när han gjorde en biografi om Da Vinci. Själva målningen gjordes när mecenaten Francesco del Giocondo gjorde en beställningen på ett porträtt som han kunde ha i sin matsal. Dock tog det längre tid än planerat för Da Vinci att bli klar med målningen. Detta gjorde att beställaren blev otålig och till slut vägrade att betala för målningen. Da Vinci blev irriterad och bestämde sig för att inte visa den för beställaren då de blev osams. Senare sålde han den till en fransk kung för cirka 12 000 franc.